Resan till Möja-Tornö  5 maj 2007

 

Den numera traditionella resan till Möja och Tornö gick av stapeln den 5 maj.

I bästa sommarväder gick resan med Waxholmsbåt från Strömkajen

Genom inner- och mellanskärgården gick resan  ut till Möja och Bergs brygga. Vi vandrade upp till kyrkan, där vi togs emot av vår guide Titti Eriksson. Hon berättade mycket intressant om kyrkans historia och inventarierna men även om livet på Möja genom åren.Vi gick därefter till Rolands grav som nu fått en vacker sten. Vi lade ner en krans, som en hälsning från Sällskapet.

 

 

Foto Göran Eriksson

 

Nedanför kyrkan väntade sedan bussen som förde oss alla till Vikströms Fisk i Ramsmora. Här väntade en härlig strömmingslunch. Vi fick dessutom se Roland utställningen på övre planet i restaurangen. Här finns reproduktioner av kända litografier och en del svartvita mindre kända litografier. En presentation av Roland och hans konstnärskap finns tillgänglig samt en presentation av sällskapet. Tack vare vänligt bistånd av familjen Vikström har denna  utställning funnits här sedan juli 2005.

Mätta av den goda lunchen började vi ta oss mot Långvik. Rune Vikström anlände just då hem och vi fick en pratstund med honom: Han är numera också riksdagsman (m). Hur hinner han med frågar man sig? Han tycks dock ha organiserat sitt liv så han hinner med både riksdag och fisket.

 

Några kunde erbjudas båtfärd med Lasse Johanssons båt till Tornö. Övriga vandrade den försommargrönskande vägen upp till Långvik där Lasse väntade för att köra nästa omgång över sundet till Tornö. Här väntade Allan Westerberg för att visa oss Rolands ateljé uppe på berget.

Här har ingenting rörts sedan Roland lämnade ateljén för många år sedan. Här finns många skisser och halvfärdiga akvareller och pasteller. Till och med piporna låg prydligt i ett fat. Man fick intrycket att han nyligen lämnade ateljén bara för att när som helst återuppta arbetet.

Vi fick litet tid över så vi vandrade över ön där Allan Westerberg har ett litet fortfarande fungerande sågverk.  Hela skaran fick i två omgångar färjas över till Långvik för vidare resa mot Stockholm. De flesta valde att gå av vid Sollenkroka för att ta bussen in till Stockholm.

 

Göran Eriksson

 

 

Rolands ateljé  för några år sedan

 

I samband med inspelningen av TV-programmet  om Roland ”Än glädje än vånda” tog jag lite bilder som återknyter till Görans berättelse om senare besök på Tornö.

 

 

Rolands ateljé på Tornö       Svartvit litografi

 

 

 

 

Här arbetar Roland med en bild från ”Storskärgår´n”

Som  väl de flesta känner till så var det ofta vänsterhanden som var mest aktiv vid tecknande och målande

 

 

 

 

I ateljén  finns också läs och skrivhörnan, enligt egen berättese gjordes en stor del av skrivarbetet till Skärgårdsliv i gången tid vid detta skrivbord. En stor del av korrespondensen med de andra övärldarna sköttes också härifrån. Här finns också den berömda utsikten över Tornö sund mot Långvik. Nedanstående bild visar askfatet med den berömda pipan

 

 

 

 

här visar Roland några pågående arbeten för undertecknad

 

 

 

Efter  ett avslutat dagsverke i ateljén är det bara en kort promenad till stugan där middagen väntar

 

Jan Wigren       text och foto